woensdag 9 mei 2018

FOTOBLOG: DE PONT MUSEUM 3

Esko Männikkö, Pudasjärvi, Finland 1959
Zonder titel (uit de serie Organized Freedom)

De drie foto's op deze blog zijn alle drie uit de genoemde serie.
De titel van de serie "Organized Freedom" is zonder meer treffend.
Het zijn portretten van vrije mensen maar ook eenzame mensen.

Mijn foto van deze ingelijste foto is niet optimaal omdat er glas voor zit 

maar je kunt er doorheen kijken en daar gaat het om.


Ik hou van de foto's van Esko Männikkö. De man hierboven kijkt gelaten afwachtend in de lens, beseffend dat hij geportretteerd wordt in zijn gebruikelijke omgeving en kleding. Het is een authentiek portret. Hij wil gefotografeerd worden zoals hij is, zonder pretenties of zich te bekommeren om zijn status. Hij geeft zich in vertrouwen over aan de fotograaf. Fotografen die dat vertrouwen krijgen, zijn goede fotografen.

De oude, gebruikte lijst benadrukt het pretentieloze, het gewoon menselijke. Geen protserige lijst maar een die "geleefd" heeft zoals de geportretteerde zelf.



Esko Männikkö, Pudasjärvi, Finland 1959
Zonder titel (uit de serie Organized Freedom)


Voor de foto hierboven geldt hetzelfde als voor de eerste foto. Hoewel de geportretteerde niet in de lens kijkt, spreekt uit zijn gewone doen en laten hetzelfde vertrouwen in de fotograaf als bij de eerste foto. De fotograaf "hoort erbij".  Meer dan uit de eerste foto, spreekt uit deze foto vrijheid én eenzaamheid. De man leeft in zijn eigen wereld en gaat zijn eigen gang zonder zich iets aan te trekken van sociale codes of voorschriften.



Esko Männikkö, Pudasjärvi, Finland 1959
Zonder titel (uit de serie Organized Freedom)


Deze foto drukt eveneens tegelijk vrijheid en eenzaamheid van de geportretteerde uit. In een enkele foto vat de fotograaf het drama van het menselijk bestaan. Hij heeft zich een eigen wereld geschapen waaruit hij zich met koptelefoon uit terugtrekt. Ondanks zijn eenzame bezigheid is hij vrij man. Zonderling maar vrij. De foto is net als de voorgaande foto's intiem omdat de geportretteerde de fotograaf in zijn wereld toelaat, zelfs als hij zich afzondert.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten