maandag 9 januari 2012

VINCENT VAN GOGH EN PIET MONDRIAAN ZIJN FAMILIE

De stamboom van Vincent van Gogh en Piet Mondriaan begint met het huwelijk van Vincent van Gogh met Josina Bijlvelt in 1696.
Ik lees in een boekje dat ik kort geleden in een tweedhandse boekenzaak in Antwerpen kocht dat Vincent van Gogh en Piet Mondriaan familie van elkaar zijn (Mondrian’s Creative Realism’, J.M. Harthoorn, uitgeverij tableau, Mijdrecht 1980). In het boekje staat zelfs een complete stamboom gemaakt op verzoek van de schrijver van het boekje J.M. Harthoorn door het Centraal Genealogisch Kantoor in Den Haag. Het onderzoek werd uitgevoerd door Mr. H.L.Kruimel die op 26 april 1965 meedeelde dat er een familie relatie bestaat tussen Vincent van Gogh en Piet Mondriaan.

De relatie gaat terug tot Vincent van Gogh die in 1696 trouwde met Josina Bijlevelt (zie figuur 1). Zij kregen twee zonen, David en Gerrit (niet vermeld in de figuur). David van Gogh trouwde in 1716 met Alida Vermeulen. Zij kregen twee zonen - Vincent en Jan - en een dochter Josina. De schilder Vincent van Gogh nu stamt af van zoon Jan van Gogh die in 1784 trouwde met Maria Stalvis. (figuur 2)

Vincent en zijn broer Theo stammen in rechte lijn af van Jan van Gogh en Maria Stalvis die in 1784 zijn getrouwd.
Piet Mondriaan stamt af van dochter Josina van Gogh die in 1748 trouwde met Ferdinand Abdon. Hun dochter Hendrina trouwde in 1782 met Johannes Mondriaan en zo verder tot Piet Mondriaan die leefde van 1872-1944. (figuur 3) 

Piet Mondriaan stamt af van een dochter van Jan van Gogh die in 1748 trouwde met Ferdinand Abdon. Hun dochter Hendrina bracht de Mondriaan tak in de familie.
 Ik vind het gek dat ik dit nooit ergens ben tegen gekomen. Natuurlijk, zo’n verre familieband hoeft artistiek niks te betekenen, al hoewel met het tegenwoordige DNA onderzoek weet je maar nooit. Misschien zijn er wel typische schilderkunstige genen. Maar het is hoe dan ook toch niet niks dat twee heel grote Nederlandse schilders van dezelfde voorouders afstammen.

Een aardigheid is om vervolgens te lezen dat Mondriaan in 1906 sterk beïnvloed werd door de grote Van Gogh tentoonstelling. Door die tentoonstelling zou hij er toe gekomen zijn om sterk gestileerde nachtelijke landschappen te schilderen. Zou Mondriaan geweten hebben dat Van Gogh en hij dezelfde voorouders hebben? Ook dat ben ik nog nergens tegengekomen.

3 opmerkingen:

  1. Hun schilderstijl lijkt anders totaal niet op elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @zelfstandigjournalist antwerpen
    Nee, dat klopt maar toch hebben ze iets met elkaar te maken. Ik kom daar nog wel op terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Drie grote Nederlandse schilders zelfs: ook Anton Mauve was (aangetrouwde) familie van Van Gogh. Hij was getrouwd met Ariette Carbentus, een nicht van Vincent van Gogh.

    BeantwoordenVerwijderen